Prva godišnjica i novi poziv za prijave za mega vaučere
Druga svečana dodela
Promocija u Kraljevu
Rezultati prvog poziva

Program zelenih inovacionih vaučera u Srbiji

Zelene tehnologije i resursna efikasnost su jedan od ključnih elementa neophodnih za kreiranje zelene privrede koja privredni rast vidi u harmoniji sa društvom i životnom sredinom. Resursna efikasnost se odnosi na efikasno i održivo korišćenje prirodnih resursa (npr. energije, materijala i vode) kroz čitav životni ciklus (od ekstrakcije, preko distribucije, transformacije i potrošnje, pa sve do odlaganja otpada) uz minimalan uticaj na životnu sredinu.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokreće Program zelenih inovacionih vaučera u Srbiji kako bi pospešila proces uvođenja inovacija u mala i srednja preduzeća (MSP) u oblasti zelenih tehnologija i resursne efikasnosti i ujedno poboljšala njihovu saradnju sa istraživačko-razvojnim organizacijama (IRO). Saradnja sa IRO će omogućiti MSP da smanje uticaj na životnu sredinu i povećaju svoju konkurentnost.

Zeleni inovacioni vaučeri su bespovratna sredstva vrednosti do €20.000 za standardne i do €50.000 za mega vaučere namenjena domaćim preduzećima za pokrivanje do 90 procenata troškova spoljnih usluga istraživanja i razvoja novih proizvoda, usluga i procesa, ili inovativnog unapređenja postojećih, u cilju efikasnijeg korišćenja resursa i bržeg prelaska na zelenu privredu.

Program zelenih inovacionih vaučera finansira austrijski DRIVE (Delivering Resource Efficiency InVEstments) program a implementaciju podržava Centralno-evropska inicijativa (CEI).