O nama

EBRD i tranzicija prema zelenoj privredu

Prelazak na zelenu privredu jeste pristup koji je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokrenula 2015. godine kako bi investicije koje smanjuju uticaj na životnu sredinu stavila u centar svog mandata.

Održive investicije EBRD-a ublažuju i povećavaju otpornost prema posledicama klimatskih promena i drugih štetnih uticaja na životnu sredinu. Pored projekata iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, EBRD sada investira i u oblast vodne i efikasnosti korišćenja materijala kao i prilagođavanja na klimatske promene.

Program zelenih inovacionih vaučera

Program zelenih inovacionih vaučera pomaže malim i srednjim preduzećima da pristupe uslugama istraživanja i razvoja neophodnim za razvoj i unapređenje svojih proizvoda i tehnologija u cilju smanjivanja uticaja na životnu sredinu i efikasniju upotrebu resursa (energije, vode i materijala).

Preduzeća koja ispunjavaju uslove se mogu prijaviti za zeleni inovacioni vaučer vrednosti do €20.000 za standardne i do €50.000 za mega vaučere koji pokriva do 90 procenata troškova spoljnih usluga istraživanja i razvoja (bez PDV-a). Od preduzeća se očekuje da pokriju najmanje 10 procenata troškova iz svojih izvora finansiranja. Minimalna vrednost usluga istraživanja i razvoja je €4.000 (bez PDV-a).

Zelene tehnologije

U okviru Programa zelenih inovacionih vaučera zelene tehnologije jesu tehnologije koje podržavaju prelazak na zelenu privredu tako što:

  • smanjuju korišćenje fosilnih goriva i energije
  • povećavaju upotrebu obnovljivih izvora energije
  • smanjuju korišćenje vode i materijala u proizvodnim procesima
  • smanjuju emisiju NO2 i metana iz poljoprivrede
  • ublažavaju posledice klimatskih promena
  • i na drugi način smanjuju emisiju gasova staklene bašte.